Un articol publicat in Viata Medicala despre cartea scrisa de mine.
Paul Ilarian Ionescu, "DERMATOSCOPIE PRACTICA", Prelungirea ochiului dermatologului dincolo de limitele clinice, Editura Celsius.
Acest manual este util tuturor dermatologilor si nu numai, pentru largirea orizontului investigatiilor si pentru cresterea acuratetii diagnosticului, medicina neavand limite, nici in materie de terapie, nici in domeniul investigatiilor, asa cum constata motto-ul, inspirat ales.
Cartea dlui dr. Paul Ilarian Ionescu, "DERMATOSCOPIE PRACTICA", prima aparitie in domeniu la noi in tara, poate fi considerata un manual, atat pentru dermatologii tineri, rezidenti si specialisti, cat si pentru cei experimentati.
In prefata, dl prof. dr. Alexandru Dimitrescu apreciaza lucrarea ca fiind "rodul unei experiente personale bogate de mai multi ani, care a permis o judicioasa si pertinenta decantare a afectiunilor cutanate ce pot beneficia de aceasta moderna metoda de investigatie".
Lansata la Conferinta Nationala a Societatii Romane de Dermatologie de la Sinaia din 2007, a fost bine primita si apreciata, ea venind sa umple un gol in literatura romana de specialitate, chiar daca aparitia unui asemenea manual despre mijloacele de investigatie din dermatologie este destul de intarziata (doua decenii) fata de primele scrieri din lume ("Analiza morfologica" a Scolii vieneze - 1987).
Dupa cum se arata in "Cuvant inainte", metoda dermatoscopica este una noua, neinvaziva, de investigare a leziunilor cutanate, care ajuta la formularea unui diagnostic clinic de o mai mare precizie. Initial, metoda a aparut pentru vizualizarea si diagnosticarea leziunilor cutanate pigmentare, mai ales a celor melanocitare, a nevilor si melanomului malign. Ulterior, s-a extins si asupra altor leziuni, dermatoze, parazitoze. In ceea ce priveste diagnosticul melanomului malign, prin aceasta metoda cresc specificitatea si sensibilitatea, ajungandu-se la valori ale celei din urma de 90 de procente, in functie de experienta clinicianului.
Aceasta lucrare poate trece drept un "mic atlas", care contine in paginile sale descrieri ale leziunilor cutanate, cu scheme didactice sugestive si explicative si cu imagini macro- si dermatoscopice (deseori mai multe pentru o leziune).
Dupa o scurta introducere, in care ne prezinta sugestiv o "definitie" a ceea ce inseamna dermatoscopia: prelungirea ochiului dermatologului dincolo de limitele clinice, autorul face un mic istoric al acestei metode, continuand cu descrierea instrumentelor folosite.
In capitolul "Semiologie dermatoscopica" sunt prezentate amanuntit criteriile care stau la baza metodei dermatoscopice. Intai sunt prezentate culorile, care aici au semnificatie histologica, apoi sunt descrise pe rand structurile dermatoscopice (reteaua pigmentara, striurile, pseudopodele, punctele negre, globulele brune, valul albastru, structurile regresive, elementele vasculare, chisturile epidermice, dopurile cornoase etc.), facandu-se corelatia cu elementele histologice ale pielii si, in final, structurile caracteristice unor regiuni cutanate avand structuri histologice specifice: fata, palmele, plantele, mucoasele si unghiile.
Capitolul urmator cuprinde descrierea unor algoritmi diagnostici dermatoscopici, dintre care mai amanuntita "Analiza morfologica" sau "structurala" a Scolii vieneze, prim algoritm ce sta la baza tuturor celorlalte ulterioare, "Regula ABCD a dermatoscopiei" a lui W. Stolz si "Lista celor sapte criterii" a lui G. Argenziano, cu ajutorul carora sunt abordate in continuare leziunile cutanate, cu calculul scorurilor dermatoscopice.
In capitolul "Corelatii clinice, histologice si dermatoscopice", autorul prezinta leziunile pe grupe de afectiuni, pigmentare melanocitare si nemelanocitare, maligne si benigne, punand accent pe melanomul malign cu formele sale, clasificate dupa grosime si localizare, si pe epitelioamele bazocelulare si spinocelulare. O atentie deosebita este acordata nevilor displazici, care, avand un potential ridicat de transformare maligna, reprezinta - din punct de vedere dermatoscopic - leziuni de mare importanta. Tot aici sunt descrise cateva leziuni parazitare si virale, dar si elemente de curiozitate si de diversitate.
Redactata clar si la obiect, in stil didactic si simplu, lucrarea se incheie cu un capitol mic, dar bine conturat, consacrat diagnosticului diferential dermatoscopic.
Prof. dr. Justin Dumitru C. DIACONUSursa: http://www.decitit.ro/modules/news/article.php?storyid=81
Doresc să achiziționeze cartea
RăspundețiȘtergere